Göz Protezinde Bunlar Önemli

Göz Protezinde Bunlar Önemli

Göz protezi kullananlar için bazı şeyler önemlidir.

     Uygunsuz protez: Kara bir gizliliğin, gizlenen bir gerçeğin örtüsü olabilir. Siyah araba  ve siyah camlar akla bir soru getiriyor:
     Neyi gizliyorlar?  Kara gözlük ve koyu renkli bir cam ile muayeneye gelmiş bir hastada mutlaka gizlenmek istenen bir göz bozukluğu vardır. Göz doktorları protez takan hastada iyi bir protez uygulamasından sonra şu kara gözlükleri atabilirsin der ama kara gözlükleri takma artık alışkanlık haline gelmiştir, bu alışkanlığından vazgeçemez.
     Ülkemizde göz hekimleri protez yapımının zorluğu, özel el becerisi ve ustalık istemesi nedeniyle protez işi ile az sayıda hekim dışında uğraşmamış ve bu iş diş teknisyenlerinin gayreti ile yürütülmüştür. Gelişen teknoloji protez yapımını da kolaylaştırmıştır.
     Hareketli göz protezine uygun yapılmayan bir göz ameliyatı hukuki sorun doğurduğu gibi göz hekimi dışında bir kişi tarafından da protez yapılması da yine hukuki sorun doğuracaktır. Göz hekimleri bu zor göreve soyunmalı ve hastaları kara gözlüklerin arkasına gizlenmekten kurtarmalıdır.

    Protezde göz kapağı bozulmaları: Protezi aldıktan sonra belli sürelerde doktor kontrolüne gidilerek ileride protezin yumuşak dokulara verebileceği zararların önüne geçilmelidir.
      En önemli sorun alt göz kapağının yapısının bozulup göz kapağının dışa dönerek protezi tutmaz duruma gelmesidir. Bu protezin gözden düşmesi demektir. Belli bir süre küçük protez kullandırılarak göz kapağının kendini toparlanması sağlanır. Düzelmezse cerrahi müdahale gerekecektir.
      Büyük protez alt göz kapağına baskı yapar, şeklini dışa dönecek şekilde bozar.
*Hasta yaşlandıkça göz kapağı dokuları gevşer. Yer çekimi nedeniyle  protez kapağa baskı yapar.
*Uzun süre yapısı bozulmuş protezi kullanmak gözde enfeksiyona neden olur.

   Protezde bozulma: Protezin yapımında kullanılan maddelerdeki bozulmalar, çizilmeler, renk değişimleri, aşınmalar, renkli kısmın önündeki saydam cam görünümlü kısımları zamanla özelliklerini kaybeder. Bunlar çevre dokulara rahatsızlık vererek enfeksiyon için zemin hazırlar. Bir protez 4-5 yılda bir değiştirilmelidir.
Protezde veya hareketli protezin kılıfında yapısal değişikler:
     Kornea bölümünün bozulması: Protezdeki renkli kısmın önündeki saydam kornea plastiğinin çizilme, sararma, matlaşması çirkin görünüm ortaya çıkarır.
     Protez veya kılıfın matlaşması: Göz protezi veya göz üzerine yerleştirilen kılıf zamanla parlaklığını kaybeder, matlaşır. Ona canlı ve parlak görünümünü yeniden verilebilir.
     Çizilmeler: Çizilmeler önemli enfeksiyon nedenidir, mutlaka giderilmesi gerekir.
     Renk değişmeleri: Protezde zamanla sararma, donuk görünüm ortaya çıkabilir.
    Protezin yeniden parlatılması bunlara çözüm olabilir.
    Hareketli protezde yapısal bozukluklar: Hareketli protezlerde zamanla, sifer denilen topta, kılıfa bağlayan vidada ve kılıfta bozulmalar olabilir. Sifer denilen topun dışa açılması siferin öne gelmesi ve hareketinin bozulması demektir. Göz bölgesini temiz tutarak ve enfeksiyonu önleyerek önlem almış olursunuz.

       Göz protezi ile ilgili konular ve protez temini  için 0533 3982525 nolu telefona Whats updan mesaj gönderebilirsiniz.

        Geniş bilgi gozprotezlab.com sitesindedir.

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert